Hitta billiga flyg och resor!

New York

New York, eller som man säger the Big Apple, är en av världens största och på många sätt viktigaste städer. Eftersom New York ligger i USA så är passkontrollerna mycket noggrannare och hårdare än i många andra länder. En tur- och returbiljett för en vuxen kostar mellan 10000 och 12000 kronor, men det kan bli både dyrare och billigare beroende på hur man bokar och när man åker. Hösten och våren brukar man mena är New Yorks högsäsonger, staden formligen sjuder av liv och rörelse och vädret är behagligt. Shoppingen i staden är billigare än hemma i Sverige, speciellt när dollarn är svag. Restauranglivet i the Big Apple är välkänt för sina uteserveringar, och även om vintrarna kan vara ganska kalla här så håller uteserveringarna öppet längre och längre, gasolvärmare och mysiga filtar får sköta uppvärmningen. New York är verkligen uteätandets Mecka, så missa inte det. Att bo på hotell i New York, speciellt på Manhattan, är mycket dyrt - prova att hitta något mindre hotell eller en bed & breakfast i New Jersey istället. Resan in till staden med taxi eller tunnelbana är inte speciellt prövande.

Staden har tre stora flygplatser: JFK, LaGuardia och Newark Liberty. Alla transatlantiska flygbolag flyger hit, så det är inte svårt att hitta biljett. New York eller New York City (NYC) är USAs folkrikaste stad med över 8 miljoner invånare. I hela storstadsregionen (New Jersey och Long Island inräknat) bor det ca 19 miljoner människor.

Staden är ett center för affärer och handel både inrikes och utrikes och besöks varje år av över 40 miljoner turister.

Några av sevärdheterna i New York är: Frihetsgudinnan, Broadway, Wall Street (där du bland annat hittar New York Stock Exchange) och Empire State Building (som många år var världens högsta byggnad). New York är även känd som "staden som aldrig sover".

Roliga saker att göra och hitta på i New York, bra restips

1. Besök det mer än 100-åriga turkiska badet på Lower East Side - 268 East 10th St, New York, NY 10009. Telefon dit: 212-674-9250. Detta är ett måste när du är i New York och vill uppleva något spännande och annorlunda.

2. Besök en veggo-reggae-restaurang i Harlem? 2058 Adam Clayton Powell Jr. Blvd New York, NY 10027 (Harlem). Skönt avslappnat ställe.

3. Skön och trevlig men framförallt prisvärd restaurang i East Village - 173 Avenue A, New York, NY 10009, hörnan på 11:e gatan. Telefon: 212-677-2933. Det går ej att boka bord här men det brukar gå snabbt att få sitta ned. Helt klart värt ett besök. Mycket goda och fräscha grönsaker och trevlig och mysig atmosfär.

4. Om du vill passa på att spela tennis medan du är i New York finns det bra banor på Lower East Side - East River Park. Det är 12-14 st banor som ligger i tuff urban miljö. Annars finns det självklart banor i Central Park på grönt grus. Ett hett tips är att sticka upp till The Bronx och spela. I The Bronx kan du spela både ute och inne till bättre priser än på Manhattan och miljön runt banorna eller de olika tennishallarna är lite tuffare och mer intressant än på Manhattan. Bronx Park har tennisbanor: Southern Boulevard, Webster, Burke Avenues, Bronx Park East, 180 Street. Det finns även flera banor i Crotona Park: Fulton Avenue, Crotona Park North, South, East Bronx. om du åker av till New Jersey, bara direkt över Hudson-floden egentligen finns 14 utomhusbanor med belysning som är gratis att lira på. Helt grym tennispark.

5. Bronx Zoo är ett av de större zoon eller djurparker som finns. Bronx Zoo har gorillor att visa upp som är kanske det roligaste djuret att titta på i en djurpark.

6. Shoppa i Brooklyn istället för på Manhattan. Ta tunnelbanan till Williamsburg i Brooklyn och besök Grand Street samt Bedford Avenue.

7. Gå på utomhus-konsert i Brooklyn New York. Om du har tur och det finns något spännande band eller en annorlunda grupp som lirar i McCarren Park Pool. Har har t.ex. M.I.A. spelat och även flertalet tunga rockband. Nu finns det dock rykten som säger att McCarren Pool Park kommer bli ett vattenland igen så då är det perfekt för att ta med barnen till.

8. Ät en riktigt god hamburgare på det coola och annorlunda stället 5 Napkin Burge på 9:e avenyn. Detta bara måste upplevas. Denna restaurang finns på 3 ställen i New York: 630 9:e avenyn vid 45:e gatan, 35 36:e gatan och en uppe i Queens på 35:e avenyn och 84:e gatan. 

9. Besök det underbara Brooklyn Brewery och provsmaka de många olika typer av öl som detta märke faktiskt har. Du hittar dem i Brooklyn såklart på adressen: 
#1 Brewers Row
79 North 11th Street
Brooklyn, NY 11211
Tel: (718) 486-7422

New York

New York från Empire State Building